Zupa meksykańska z kurczakiem

zupa-meksykanska-z-kurczakiem

Składniki:
1 porcja rosołowa (kurczak)
1 papryka czerwona (średnia)
0,5 cebuli
4 ziemniaki
1 marchewka
1 kukurydza
1 pomidor
bazylia
czubrica czerwona
ok. 4 łyżek drobnego makaronu



Sposób wykonania:
1. Kukurydzę ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić i oderwać wszystkie ziarna.
2. Porcję rosołową wypłukać i zalać 2 l. wody. Nastawić na ogień, dodać marchew i cebulę.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać je do zupy wraz z pokrojoną w kostkę papryką, pomidorem – drobno pokrojonym, bez skórki, oraz kukurydzę. Gotować do miękkości.
4. Doprawić do smaku bazylią i czubricą.
5. Pod koniec wyjąć porcję rosołową, oddzielić mięso i wrzucić do zupy. Dodać makaron i jeszcze chwilę pogotować. Posypać natką pietruszki.