Letnia zapiekanka z owoców
Składniki:
600 g owoców: truskawki, jagody, maliny, jeżyny
2 jajka
2 żółtka
80 g białego cukru
1 łyżka likieru wiśniowego
Sposób wykonania:
Owoce umyć, truskawki przeciąć na pół (usunąć szypułki). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować rondelek i napełnić go wodą. Wodę doprowadzić do wrzenia. Do rondelka włożyć drugi garnek z rączką.
Do garnka z rączką włożyć jajka, cukier i likier wiśniowy. Ubijać jego zawartość przez 10-15 minut do momentu kiedy masa będzie gęsta i kremowa. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C i rozprowadzić zabajone po owocach. Zapiekać wszystko przez ok. 5-10 minut. Obserwować aż krem przybierze brązową barwę.
Deser podawać natychmiast.