Szybka zupa serowa

szybka-zupa-serowa

Składniki:
1,5 l wody
8 serków topionych typu ementaler (po 100g)
1 por – biała część
suszone zioła
2-3 ząbki czosnku
½ gałki muszkatołowej
sól lub Vegetę
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz
oliwa
natka pietruszki
grzanki (kilka kromek chleba)

Sposób wykonania:
W garnku zagotować wodę z przyprawami (liście laurowe, pieprz i ziele angielskie). W dużej misce rozdrobnić serki widelcem. Wlać wodę powoli i ciągle mieszać. Ma powstać masa dobrze roztarta, którą należy przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Wycisnąć do zupy czosnek i zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową.

GRZANKI: Chleb wrzucić na patelnię (pokrojony w grubą kostkę), na której rozgrzano oliwę. Zarumienić go mieszając i posypać ziołami. Wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Aby grzanki dłużej zachowały chrupkość, jeszcze ciepłe posolić.

Do zupy wrzucić pokrojony w cieniutkie plasterki por i jeszcze chwilę gotować. Zupę podawać z grzankami i świeżą natką pietruszki.