Warzywa w cieście naleśnikowym
Składniki:
1 mały kalafior
1 brokuł
4 kwiaty cukinii (lub 4 cukinie)
200 g mąki
150 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
olej do smażenia
1 łyżeczka cukru pudru
Sposób wykonania:
Mieszamy 150 g mąki z mlekiem, jajkami, 1 łyżką oliwy, cukrem i szczyptą soli. Ciasto lekko ubijamy i odstawiamy na 15 minut. Cukinię kroimy w plastry (jeżeli kwiaty – pozostawiamy w całości). Różyczki kalafiora i brokułu oddzielamy od grubych pędów, płuczemy i obtaczamy w reszcie mąki.
Następnie zanurzamy w cieście i wyciągamy widelcem. Pozwalamy, aby ociekł z nich nadmiar ciasta i wkładamy do gorącego oleju (dobrze, żeby garnek był płaski i miał szerokie dno). Smażymy partiami na złocisty kolor, odcedzamy z tłuszczu i układamy na półmisku. Podajemy z limonkami oraz majonezem lub sosem chili.
Kalafior zalać wrzątkiem na 3 minuty, potem zimną na 3 minuty i odcedzać. Potem maczać w cieście.