Szparagi po polsku

szparagi-po-polsku

Składniki:
2 pęczki białych szparagów
4 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
2 ugotowane na twardo jajka, drobno posiekane
cukier i sól

Sposób wykonania:

Odłamujemy zdrewniałe końcówki ze szparagów, obieramy łodygi. Szparagi gotujemy 10-15 minut w zależności od grubości szparagów, w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, najlepiej w specjalnym garnku, główkami do góry. Na jednej patelni rozgrzewamy połowę porcji masła, dodajemy bułkę tartą i zrumieniamy.

Na drugiej patelni rozgrzewamy i lekko zrumieniamy pozostałą część masła. Świeżo ugotowane szparagi przekładamy na dwa półmiski, jedne polewamy masłem z bułką, drugie zrumienionym masłem i posypujemy posiekanymi jajkami na twardo. Podajemy z młodymi ziemniakami z koperkiem.