Węgierski chłodnik wiśniowy

wegierski-chlodnik-wisniowy

Składniki:
1 kg wiśni
5 goździków
kawałek kory cynamonu
200 ml wytrawnego czerwonego wina
800 ml wody
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
130 g drobnego cukru
2 żółtka
200 ml słodkiej śmietanki kremówki
sól

Sposób wykonania:
Wypłukane wiśnie drylujemy, wkładamy do rondla, wlewamy wodę, wino i sok z cytryny, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz goździki i cynamon zawiązane w gazie. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 20 minut. Usuwamy gazę z cynamonem i goździkami, łyżką cedzakową wyjmujemy połowę wiśni, resztę r rondlu miksujemy.

W misce mieszamy żółtka ze śmietanką, dolewamy nieco gorącej, lecz nie wrzącej zupy, cały czas mieszając. Wlewamy zawartość miski do rondla z zupą, cały czas mieszając, nie dopuszczając, by zupa się zagotowała, gdyż wówczas żółtka się zetną. Próbujemy, ew. dodając jeszcze nieco cukru. Studzimy, chłodzimy w lodówce, podajemy na zimno, dodając pozostałe wiśnie, każdą porcję można przybrać kleksem ubitej śmietany.