Racuchy cukiniowe z sałatą z pomidorów
Składniki na 2 porcje:
1 cukinia (ok. 30 dag)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki startego żółtego sera
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej bałkańskiego)
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
3 pomidory
2 łyżki czarnych oliwek
1 mała cebula
po łyżce octu i oliwy
1 łyżka posiekanej mięty
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Cukinie umyj, odetnij końce, a resztę razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych otworach. Startą cukinię posól i odstaw, aby puściła sok. W tym czasie pomidory opłucz, pokrój na duże cząstki. Cebulę obierz, potnij w cienkie plasterki. Warzywa wymieszaj w salaterce. Dodaj oliwki. Oprósz solą i pieprzem. Skrop oliwą oraz octem. Wymieszaj.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj do jogurtu, wymieszaj. Cukinię dobrze odciśnij. Połącz z jajkiem, bułką tartą, miętą i selerem. Przypraw zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewaj niewielkie porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Formuj małe, cienkie racuchy. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z sałatką oraz jogurtem.