Walentynkowe przepisy na kolację

walentynkowe-przepisy-na-kolacje-2

posobów na miłe spędzenie walentynkowego wieczoru jest mnóstwo. Jednym z nich jest wspólna kolacja, która jest zaczątkiem wieczornych szaleństw. Można pójść do restauracji, lub przyrządzić ją samemu. Wystarczy kilka afrodyzjaków, odrobina inwencji twórczej i sukces murowany. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na walentynkową kolację.

 Walentynkowa sałatka z kuskusem i lubczykiem

Składniki:

  • szklanka kaszki kuskus
  • papryka czerwona
  • papryka pomarańczowa w zalewie
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kwaszone
  • posiekane pomidorki koktajlowe
  • 1/3 słoika pieczarek
  • lubczyk, bazylia
  • majonez
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kaszkę kuskus zalewamy wrzątkiem według instrukcji. Gdy przestygnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, ogórki, ugotowane, obrane jajka i pieczarki. Odcedzamy kukurydzę. Dodajemy 2 łyżki oliwy i 2 łyżeczki majonezu. Delikatnie mieszamy. Posypujemy bazylią i lubczykiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa serowa

Składniki:

  • 20 dag marchewki – pokroić w kostkę
  • 30-35 dag boczku wędzonego – pokroić w paseczki
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra
  • vegeta
  • 30-40 dag sera żółtego

Przygotowanie:

Marchewkę i boczek włożyć do garnka zalać wodą, tak ok. 1,5 l posypać vegetą i ugotować na tym zupę (aby marchew była miękka). Następnie piersi kroimy w paseczki, posypujemy papryką i podsmażamy na oleju aż się zarumienią i dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut i dodajemy fasolę czerwoną wypłukaną na sicie. Przyprawiamy koncentratem, solą, pieprzem i papryką do smaku. Ser żółty kroimy w kostkę, wkładamy na talerz lub do miseczki i zalewamy zupą. Jeśli zupa jest za gęsta po dodaniu wszystkich składników to dolewamy wody.

Zupa bananowa z kurczakiem

Składniki:

  • 1 banan
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • papryczka chili
  • 2 czerwone cebule
  • łyżka masła
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę lub paski. Wrzucamy do garnka i gotujemy w niewielkiej ilości wody lub bulionu (ja polecam bulion). Dodajemy cebule pokrojone w cienkie plastry i drobniutko posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwilę. Następnie wrzucamy wcześniej obgotowane ziemniaki pokrojone w niewielkie kawałki oraz pokrojonego banana. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę uważając by zupa się nie wygotowała. Wyjmujmy mięso, resztę miksujemy na krem. Dodajemy mleczko kokosowe i masło. Wkładamy mięso i podajemy zupę. Można ją udekorować plastrem czerwonej cebuli lub ziołami. Jeśli jest za gęsta można dolać odrobinę bulionu.

Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami

Składniki:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 g jogurtu niskotłuszczowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 ml schłodzonego mleka
  • 1 TL różowego kruszonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 125 g suszonych żurawin
  • mięta lub melisa do dekoracji

Przygotowanie:

1. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka i rozpuścić. Dodać jogurt.
2. Banany obrać i pokroić na kawałki. Dodać mleko, różowy pieprz i sól, a następnie zmiksować. Dodać masę czekoladowo-jogurtową i ponownie zmiksować. Dodać ok. 10 g pokrojonych żurawin. Niezwłocznie umieścić koktajl w szklankach i posypać resztą żurawin. Dodać miętę lub melisę dla ozdoby według uznania.

Walentynkowe serduszka

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 kisiele wiśniowe
  • ½ szklanki cukru
  • cukier waniliowym
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Do dekoracji: kolorowe cukierki

Przygotowanie:

Do mąki pszennej dodać miękkie masło, jajka, wsypać kisiele w proszku, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość około 4 mm i wycinać foremka serduszka. Następnie ułożyć je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Do cukru pudru dodać mleko i zmiksować. Powstałym lukrem smarować ostudzone serduszka, a następnie udekorować je kolorowymi cukierkami.