Walentynkowe przepisy na kolację
posobów na miłe spędzenie walentynkowego wieczoru jest mnóstwo. Jednym z nich jest wspólna kolacja, która jest zaczątkiem wieczornych szaleństw. Można pójść do restauracji, lub przyrządzić ją samemu. Wystarczy kilka afrodyzjaków, odrobina inwencji twórczej i sukces murowany. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na walentynkową kolację.
Walentynkowa sałatka z kuskusem i lubczykiem
Składniki:
- szklanka kaszki kuskus
- papryka czerwona
- papryka pomarańczowa w zalewie
- puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 3 ogórki kwaszone
- posiekane pomidorki koktajlowe
- 1/3 słoika pieczarek
- lubczyk, bazylia
- majonez
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kaszkę kuskus zalewamy wrzątkiem według instrukcji. Gdy przestygnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, ogórki, ugotowane, obrane jajka i pieczarki. Odcedzamy kukurydzę. Dodajemy 2 łyżki oliwy i 2 łyżeczki majonezu. Delikatnie mieszamy. Posypujemy bazylią i lubczykiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupa serowa
Składniki:
- 20 dag marchewki – pokroić w kostkę
- 30-35 dag boczku wędzonego – pokroić w paseczki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra
- vegeta
- 30-40 dag sera żółtego
Przygotowanie:
Marchewkę i boczek włożyć do garnka zalać wodą, tak ok. 1,5 l posypać vegetą i ugotować na tym zupę (aby marchew była miękka). Następnie piersi kroimy w paseczki, posypujemy papryką i podsmażamy na oleju aż się zarumienią i dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut i dodajemy fasolę czerwoną wypłukaną na sicie. Przyprawiamy koncentratem, solą, pieprzem i papryką do smaku. Ser żółty kroimy w kostkę, wkładamy na talerz lub do miseczki i zalewamy zupą. Jeśli zupa jest za gęsta po dodaniu wszystkich składników to dolewamy wody.
Zupa bananowa z kurczakiem
Składniki:
- 1 banan
- 2 piersi z kurczaka
- 3 niewielkie ziemniaki
- papryczka chili
- 2 czerwone cebule
- łyżka masła
- pół szklanki mleczka kokosowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Najpierw piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę lub paski. Wrzucamy do garnka i gotujemy w niewielkiej ilości wody lub bulionu (ja polecam bulion). Dodajemy cebule pokrojone w cienkie plastry i drobniutko posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwilę. Następnie wrzucamy wcześniej obgotowane ziemniaki pokrojone w niewielkie kawałki oraz pokrojonego banana. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę uważając by zupa się nie wygotowała. Wyjmujmy mięso, resztę miksujemy na krem. Dodajemy mleczko kokosowe i masło. Wkładamy mięso i podajemy zupę. Można ją udekorować plastrem czerwonej cebuli lub ziołami. Jeśli jest za gęsta można dolać odrobinę bulionu.
Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami
Składniki:
- 150 g mlecznej czekolady
- 150 g jogurtu niskotłuszczowego
- 2 dojrzałe banany
- 100 ml schłodzonego mleka
- 1 TL różowego kruszonego pieprzu
- szczypta soli
- 125 g suszonych żurawin
- mięta lub melisa do dekoracji
Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka i rozpuścić. Dodać jogurt.
2. Banany obrać i pokroić na kawałki. Dodać mleko, różowy pieprz i sól, a następnie zmiksować. Dodać masę czekoladowo-jogurtową i ponownie zmiksować. Dodać ok. 10 g pokrojonych żurawin. Niezwłocznie umieścić koktajl w szklankach i posypać resztą żurawin. Dodać miętę lub melisę dla ozdoby według uznania.
Walentynkowe serduszka
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 2 kisiele wiśniowe
- ½ szklanki cukru
- cukier waniliowym
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Do dekoracji: kolorowe cukierki
Przygotowanie:
Do mąki pszennej dodać miękkie masło, jajka, wsypać kisiele w proszku, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość około 4 mm i wycinać foremka serduszka. Następnie ułożyć je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Do cukru pudru dodać mleko i zmiksować. Powstałym lukrem smarować ostudzone serduszka, a następnie udekorować je kolorowymi cukierkami.