Tarta - francuski romans na talerzu

tarta-francuski-romans-na-talerzu-1

Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne walentynkowe danie lub deser, tarta będzie wyborem doskonałym.

Prosta receptura daje mnóstwo możliwości łączenia smaków i aromatów. Tartę można podać na 1001 sposobów!  Tarta, wywodząca się z kuchni francuskiej, składa się z dwóch elementów: podstawy z kruchego ciasta i farszu o dowolnym smaku – wytrawnym lub słodkim. Upieczona w okrągłej foremce z falistym, niskim brzegiem, będzie zarówno eleganckim daniem głównym, jak i finezyjnym deserem.


Tarta na 1001 sposobów na słono lub na słodko Delecta zawsze się udaje. Opakowanie produktu zawiera dwa uniwersalne składniki: ciasto kruche (w wersji słodkiej lub słonej) oraz fix do nadzienia (rodzaj zagęstnika do farszu). Ostateczny smak wypieku zależy od indywidualnie dobranych dodatków. W nadzieniu słodkim doskonale sprawdzą się owoce sezonowe, krem budyniowy, ricotta czy serek mascarpone. Do farszu słonego dodaj dowolne warzywa, grzyby, mięso czy ryby.