Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym
Składniki:
- 200 g makaronu pióra Mamma Mia
- 50 g wędzonego boczku
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 50 g suszonych pomidorów
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- sól i pieprz
- liście bazylii
- ser dojrzewający do podania
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.