Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 30 g selera naciowego
- 250 g czerwonej papryki
- 15 g masła
- 2-3 łodyżek pietruszki
- ok. 10 listków bazylii
- 1 łodyżka mięty
- 1-2 łodyżki szczypiorku
- 10 ml brandy
- sól
- pieprz
Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je, razem z oliwą z oliwek, w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało pesto. Nie używaj soli. Pokrój paprykę w cienkie słupki. Część pokrojonej papryki odłóż na bok, by użyć jej później do dekoracji. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj posiekane czosnek i seler; podsmażaj do chwili, gdy czosnek przybierze złoty kolor. Dodaj pokrojoną paprykę; całość polej brandy i pozostaw na ogniu do momentu gdy papryka zmięknie, a alkohol odparuje – docelowo całość ma mieć konsystencję gęstego przecieru, wtedy dopraw solą, pieprzem i dodaj dwie papryczki chili. Makaron ugotuj w dużej ilości gotującej się, osolonej wody; odsącz i wymieszaj z aromatycznym pesto i niewielką ilością paprykowego purée. Wyłóż na talerz łyżkę purée z papryki, przykryj je spaghetti wymieszanym z pesto i udekoruj paskami surowej papryki.