Czekoladowe fondue
Składniki:
- 1 tabliczka (100 gram) posiekanej gorzkiej czekolady, np. Lindt Excellence 90% kakao
- 1 tabliczka (100 gram) posiekanej mlecznej czekolady, np. Lindt Excellence Milk
- 2/3 filiżanki (160 ml) śmietany kremówki
- opcjonalnie 30 ml likieru owocowego lub brandy
Dodatki:
- bułeczki maślane i biszkopty
- świeże owoce: winogrona, truskawki, banany, jabłka, gruszki, ananas
- suszone owoce: morele, ananas, brzoskwinie, papaja, mango
Przygotowujemy owoce: dokładnie je myjemy i suszymy. Zarówno owoce, jak i ciasteczka kroimy w kostkę i wykładamy na talerzyki. W rondelku podgrzewamy śmietanę, uważając aby się nie zagotowała. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane kawałki czekolady. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przelewamy czekoladę do naczynia do fondue. Naczynie umieszczamy na podgrzewaczu. Na szpikulce nadziewamy owoce oraz kawałki ciasteczek i zanurzamy w gorącej czekoladowej masie.