Chrup paprykę!

chrup-papryke-1

Papryka czyli „indiański pieprz” była znana i stosowana przez nich na dugo przed odkryciem Ameryki. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza, poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru ale każda z nich jest zdrowa.

Najlepiej wykorzystać sezon na paprykę i wykorzystywać ją w swojej kuchni w jesiennych miesiącach. W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. W pozostałych miesiącach możemy cieszyć się głównie importowanymi warzywami, ewentualnie ostatnimi zbiorami szklarniowymi. Te warzywa jednak  nie mają tak wyrazistego smaku i intensywnego aromatu, jak papryki dojrzewające w pełnym letnim słońcu. Idealnym rozwiązaniem jest sięgnięcie po chrupiące plasterki papryki Crispi Natural, przygotowywane z polskich upraw. W takich chrupiących plasterkach zachowane są wszystkie wartości odżywcze dzięki wykorzystaniu innowacyjnej technologii suszenia bez smażenia ani pieczenia.

Dlaczego papryka powinna być istotnym elementem w naszej diecie? Naukowcy twierdzą, że papryka podobno ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy i wyraźnie poprawia procesy trawienne. Papryka jest także znakomitym źródłem witaminy C - już w 100g czerwonego warzywa jest jej więcej, niż potrzeba osobie dorosłej. Witaminy C w papryce jest pięciokrotnie więcej, niż w cytrynie. Na szczęście tego cennego przeciwutleniacza nie można przedawkować. Ma też dużą zawartość błonnika, który sprząta w jelitach i ułatwia pracę układu pokarmowego.

Postaw na paprykę, niekoniecznie surową lub w proszku. Suszone plasterki papryki, nie zawierające tłuszczu, bez konserwantów i sztucznych barwników są idealną jedną z zalecanych pięciu owoców i warzyw dziennie.