Domowe focacci z suszoną papryką, pomidorami i bazylią
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 210 ml letniej wody
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki suszonych płatków papryki
- kilka pomidorków koktajlowych
- do posypania suszona bazylia
Składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, tak aby dało się je lekko rozwałkować przed pieczeniem. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po godzinie do ciasta trzeba dodać płatki papryki i zagnieść raz jeszcze. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem rozwałkować lekko na niezbyt cienki placek. Po 20 min. w cieście trzeba zrobić kciukiem wgłębienia i zostawić jeszcze na 10 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy przekrojone na pól pomidorki i posypujemy wszystko bazylią, polewamy całość kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC na ok. 20-25min.