Rurki skręcone z orzechami i gorgonzolą
Czas na poznanie włoskich tortiglioni – skręcanych rurek, które doskonale komponują się z wszelkimi mięsnymi sosami!
Kształt i struktura tego makaronu powodują, że sos bardzo dobrze się z nim łączy i świetnie do niego przylega. We Włoszech możemy znaleźć tyle różnych rodzajów i kształtów makaronu, że przeciętny Kowalski z dostępem do sieciowych supermarketów czy dyskontów może zwątpić w swoją wiedzę o kulinarnym świecie. Rurki, muszelki, gwiazdeczki, kokardki, kółka, tasiemki, spaghetti, małe, duże, skręcane, skośne, proste, ze szpinakiem…. Jest w czym wybierać. Tortiglioni, czy skręcone rurki, pochodzą z Neapolu i uznawane są za jeden z najstarszych kształtów makaronów. Używany jest przede wszystkim jako składnik wszelkiej maści past – od jarzynowych, pomidorowych czy śmietanowych zaczynając, a na mięsnych kończąc. Dziś proponujemy aromatyczną, typowo włoską pastę – jak zwykle pyszną w smaku i banalną w przygotowaniu. Smacznego!
Składniki dla 4 osób:
- 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
- 400 g rurek skręconych Arrighi
- 150 g gorgonzoli
- 40 g orzechów włoskich
- 100 g parmezanu
- oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
- 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Przygotuj sos pomidorowy: zagotuj pomidory doprawiając je solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym do uzyskania gęstej konsystencji. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente. Dokładnie wymieszaj odcedzony makaron z przygotowanym sosem. Na końcu dodaj drobno posiekane orzechy i kawałki gorgonzoli. Makaron podawaj posypany startym parmezanem. Gotowe!