Sałatka z krewetkami i pestkami słonecznika
Składniki:
- 150 g krewetek, ugotowanych i obranych
- 50 g liści różnych sałat lub rukwii wodnej
- 2 cebulki dymki
- 1 łyżka octu sherry
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Zioła do sałatek
- Sól i pieprz
- 4 pokrojone pomidory
- 100 g zielonych oliwek
- 50 g pestek słonecznika np. Bakalland
Przygotowanie:
Na talerzu układamy liście rukwi wodnej lub postrzępione liście ulubionej sałaty, potem kawałki pomidorów. Układamy na tym ugotowane i obrane krewetki. Cebulkę siekamy na bardzo drobne kawałki. Z octu sherry, oleju, ziół oraz soli i pieprzu przygotowujemy sos, który odstawiamy na ok. 15 minut. Krewetki posypujemy cebulką, układamy obok oliwki, a na koniec polewamy to sosem i posypujemy pestkami słonecznika (np. Bakalland).
Taka sałatka może stanowić nie tylko dodatek do obiadu ale także samodzielne danie.
Smacznego!