Tajska zupa kokosowa z dzikim ryżem i krewetkami
Składniki:
- 100 g dzikiego ryżu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
- łyżka czerwonej pasty curry
- ząbek czosnku, starty
- niewielki kawałek imbiru, starty
- 2-3 łyżki oleju, np. kokosowego
- puszka mleka kokosowego
- 200 g krewetek
- 400 g fasolki szparagowej, żółtej i zielonej
- 1,5 l bulionu
- garść posiekanej świeżej kolendry
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pastę curry, czosnek i imbir, smażyć chwilę, mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat, wrzucić krewetki i fasolkę, wymieszać i zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Gotować 15 minut. Zupę podawać z dzikim ryżem i posypaną świeżą kolendrą.