Aromatyczne skojarzenia

aromatyczne-skojarzenia-1

O ile Boże Narodzenie najczęściej kojarzy się z zapachem korzennych przypraw, piernika, smakiem czerwonego barszczu z uszkami czy karpia przygotowanego na wiele sposobów, to symbolem Wielkanocy dla wielu osób są przede wszystkim jajka i różne związane z nimi wariacje.

Jednak nie same jajka goszczą na wielkanocnych stołach, nie brakuje także pieczonych mięs, których smak doskonale podkreślają suszone owoce – tak w wersji nadzienia, jak i sosów czy po prostu aromatycznych dodatków. Schab nadziewany suszonymi śliwkami to już klasyka, która pojawia się w wielu domach, m.in. przy okazji Świąt Wielkiej Nocy. Alternatywą dla tej propozycji może być zamiana śliwek na morele. Ciekawe walory smakowe uzyskamy, jeśli wcześniej morele spędzą trochę czasu np. w syropie z ananasa.

Bez względu na to, czy wybierzemy klasyczne czy alternatywne rozwiązanie, podczas przygotowywania wielkanocnych potraw doskonale sprawdzą się Suszone Śliwki i Morele marki Kresto. Ich doskonały, pełny smak i bogaty aromat nadadzą całości fantastycznych walorów. Słodkawy, delikatnie cierpki smak owoców świetnie przełamuje aromat mięsa tworząc idealną kompozycję. Suszone Śliwki czy Żurawina marki Kresto dobrze sprawdzą się także w roli dodatków do dań mięsnych. Na ich bazie przygotować można np. wyraziste sosy, które podkreślą wyjątkowy charakter całej potrawy – bez względu na to, czy będzie to schab, kaczka, perliczka czy inne mięso.