Łososiowy puchar z avocado
Składniki (dla 4 osób):
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 duże dojrzałe avocado
- 1 łyżki Sunquicka Marakuja
- 3 łyżki posiekanych listków kolendry
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- Glassa Gastronomica Ponti
Przygotowanie:
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Całość wymieszać z Sunquickiem, kolendrą miodem i winem. Na dnie szklanych pucharków ułożyć kawałki łososia, na nich porcję awokado, następnie znów kawałki łososia. Udekorować polewą przyrządzoną na bazie octu balsamicznego oraz gałązkami szczypiorku. Połączenie słodkiego, egzotycznego smaku syropu Sunquick Marakuja, owoców awokado i miodu z intensywnym aromatem łososia oraz kwaskowatością octu balsamicznego dostarcza niezwykłych wrażeń smakowych, które na długo pozostają w pamięci. Całość, uszlachetniona białym winem staje się czymś więcej niż tylko intrygującą przekąską, pobudzając kubki smakowe i sprawiając, że chce się rozkoszować tym smakiem bez końca. Dodatkowo, niewielki koszt przygotowania tego smakołyku pozwala wracać do jego aromatu tak często, kiedy tylko mamy na to ochotę.