Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 1 l bulionu warzywnego
- 60 g cebuli
- 20 g mąki
- sól i pieprz
- 100 ml świeżej śmietany
- 15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 1 żółtko
- Glassa Gastronomica Ponti
- majeranek
- 150 g gotowego ciasta francuskiego
- 30 g parmezanu
- papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania zupy: Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlać bulion i gotować przez 40 minut. Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę.
Przygotowanie paluszków: Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posmarować parmezanem i słodką papryką. Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie tworząc ,,warkocze”. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez ok. 12 minut. Krem z ziemniaków podawać udekorowany Glassą Ponti, szczyptą majeranku w towarzystwie chrupkich paluszków.
Smacznego!