Schab zapiekany w warzywach z ryżem białym długoziarnistym
Składniki:
- 1,5kg schabu
- ocet balsamiczny
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 (średni) seler
- sól i pieprz czarny
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżeczki oregano
- 3 ziarna jałowca
- 2-3 ząbki czosnku
- Ryż Biały Długoziarnisty Halina
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawić na 180-200 stopni (termoobieg). Schab natrzeć octem balsamicznym oraz przyprawami: papryką ostrą i słodką, oregano pieprzem, solą oraz sprasowanym czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dorzucić ziarenka jałowca, tymianek i jałowiec. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec przez 90 minut. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika i pokroić mięso na grube plastry. Dodać starte warzywa (rozłożyć po całym mięsie). Dolać wodę, tak aby sięgała połowy mięsa. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 60-90 minut (aż mięso będzie miękkie). Ryż Biały Długoziarnisty Halina ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso podawać z ryżem.
Smacznego!