Sałatka z cukinią i fasolką
Składniki:
- 40 dag cukinii
- 40 dag zielonej fasolki mrożonej
- 20 dag zielonego mrożonego groszku
- 10 dag ziaren słonecznika, pestek dyni oraz orzechów pinii np. Chrupiąca Sałatka firmy Bakalland
- Garść orzechów włoskich np. Bakalland
- 5 łyżek stołowych oliwy
- Filiżanka ugotowanego na sypko ryżu
- Mieszanka ziół do sałatek
- Sól do smaku
- Świeża bazylia do posypania
Przygotowanie:
Cukinię należy umyć, odciąć końcówki i pokroić w niezbyt grube plasterki, a następnie w paski. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić w wodzie z lodem. Pokroić w kawałki o długości ok. 3 cm. Groszek mrożony także wrzucić do wrzątku i ugotować, a następnie ostudzić. Oliwę wymieszać z ziołami i solą. Połączyć sos z warzywami, ugotowanym na sypko ryżem, ziarnami słonecznika, pestkami dyni oraz orzechami pinii. Sałatkę odstawić na ok. 1 godzinę, aby się „przegryzła”. Po upływie tego czasu przełożyć ją do salaterki, posypać orzechami i porwanymi liśćmi Bazyli.