Królik w occie balsamicznym – wyśmienite danie nie tylko na święta!
Specjały z królika uważane są nie tylko za jedne z najdelikatniejszych, lecz także najwartościowszych potraw mięsnych. Królik ma doskonałe wartości odżywcze, prawie nie zawiera tłuszczu, a do tego jest lekkostrawny i zwyczajnie pyszny. W kuchni polskiej królik kojarzy się z wielkanocnym obiadem, warto jednak sięgać po niego częściej niż raz w roku i spróbować w nieco innym entourage\'u niż sos śmietanowy na przykład w occie balsamicznym. Ocet balsamiczny wydobywa z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy aromat świeżej pietruszki.
Na danie dla 4 osób potrzebne będzie:
- 1,2 kg królika (poporcjowanego)
- 200 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
- 20 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- ząbek czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą. Duś mięso na wolnym ogniu przez ok 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu. Smacznego!