Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Składniki dla 4 osób:
- 2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g,
- 6 liści kapusty włoskiej,
- 180 g ryżu,
- 6 suszonych pomidorów Ponti,
- 200 ml sosu beszamelowego,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Liście kapusty zblanszować, osuszyć i wyciąć twarde części łodyg. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i połączyć go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. Farsz doprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia formować kulki i zawijać je w liście kapusty tak jak klasyczne gołąbki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i polać sosem beszamelowym. Zapiekać kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż wierzchnia warstwa się zarumieni.
Gotowe! Smacznego!