Karmelowe torciki z bakaliowym kremem
Składniki:
- 1 opak. Ciasta Krówka 530 g Delecta
Do ciasta:
- 3 jaja
- 50 ml wody
- 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
Do kremu:
- 450 ml mleka
- 100 g masła lub margaryny
- 30 g pokrojonych orzechów włoskich
- 40 g pokrojonych suszonych owoców (żurawiny, moreli)
Do polewy:
- 50 g margaryny
- 2 łyżki mleka
Do dekoracji:
- połówki lub pokrojone orzechy włoskie
- rodzynki (namoczone w rumie)
- starta gorzka lub biała czekolada
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C bez termoobiegu. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4–5 min. Pod koniec miksowania dodaj 50 g orzechów, wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze. Wstaw do nagrzanego do temp. 180⁰C piekarnika i piecz kolejno przez 10–15 min. Wystudź. Wykrawaj z ciasta foremkami dowolne kształty (pamiętaj, aby wyciąć każdy kształt podwójnie).
Krem:
Pozostałe skrawki ciasta rozkrusz, dodaj 30 g orzechów i upraż na suchej patelni (ok. 8 min). Wystudź.
Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min.), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując. Do kremu dodaj uprażone okruchy ciasta z orzechami i suszone owoce, wymieszaj.
Składanie torcików: weź dwa ciastka o tym samym kształcie. Jedno z nich grubo posmaruj kremem (ok. 1 łyżka kremu), przykryj drugim, brzegi kremu wyrównaj nożem. Czynność tę powtarzaj do wykończenia ciastek i kremu.
Polewa:
W rondelku rozgrzej margarynę z mlekiem. Zestaw z ognia, wsyp zawartość torebki z polewą, wymieszaj łyżką. Następnie gotuj na małym ogniu przez 4 minuty, ciągle mieszając. Płynną polewę rozprowadź na każdym torciku, udekoruj według uznania orzechami, rodzynkami lub startą czekoladą.
Torciki idealnie smakują schłodzone (ok. 1 godz.).