Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami – na specjalne okazje
Składniki dla 4 osób:
- 300 g ciasta na pizzę
- 500 g przecieru pomidorowego Valfrutta
- 300 g cukinii
- 400 g koziego sera
- 20 g szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia
- sól i pieprz
- listki świeżej bazylii
- oregano
Sposób przygotowania:
Cukinię wraz ze skórką pokroić na cieniutkie plasterki, włożyć do półmiska i doprawić solą i pieprzem. W misce zmieszać ser kozi z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki, które następnie zawinąć w plasterki cukinii. Ciasto na pizzę rozwałkować formując kilka mniejszych pizz. Na spód ciasta wyłożyć przecier pomidorowy Valfrutta, posypać oregano, a na wierzch ułożyć kilka rolek z cukinią i serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 20 minut. Całość udekorować listkami bazylii.