Sałatka szpinakowa z migdałami i pomarańczą
Składniki:
- 1 garść szpinaku
- 2 pomarańcze
- 15 dag sera feta
- 4 łyżki migdałów np. Bakalland
- 1 łyżka żurawiny np. Bakalland
- olej rzepakowy
- 1 ząbek czosnku
- Sól morska- MŁYNEK
- pieprz kolorowy ziarnisty
Przygotowanie:
Szpinak umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Jedną pomarańczę obrać ze skórki i białej błonki, i pokroić w kosteczkę. Pokrojoną pomarańczę dodać do szpinaku. Dodać migdały, żurawinę i pokrojony w kostkę ser feta.
Sos:
Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, łącząc go z olejem rzepakowym. Posolić i dodać wyciśnięty czosnek. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem.
Smacznego!