Stir fry z wołowiną po japońsku

stir-fry-z-wolowina-po-japonsku-1

Składniki na 4 porcje:
- 500 g polędwicy lub rostbefu (z dobrej wołowiny QMP)
- 300  g makaronu gryczanego (makaron z mąki gryczanej)
- 1 czerwona papryka
- 12 świeżych grzybów shitake lub średnich pieczarek
- 1 pęczek dymki
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 1 arkusz wodorostów nori
- sok z połowy limonki
- kilka łyżek sosu sojowego
- ½  litra bulionu wołowego lub drobiowego
- olej do smażenia


Marynata:
- kilka łyżek sosu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku
- pasta wasabi
- łyżka mąki kukurydzianej

Wykonanie:
Składniki marynaty dobrze mieszamy. Ilość pasty wasabi zależy od indywidualnej tolerancji ostrości (im więcej tym będzie bardziej ostre). Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w poprzek włókien na cienkie paski i wkładamy do marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, mieszamy, co kilka minut, aby mięso równo się zamarynowało.
Czosnek obieramy, rozcieramy ze szczyptą soli. Dymkę ze szczypiorem kroimy na 4-5 cm kawałki. Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plastry. Grzyby oczyszczamy, kroimy w ćwiartki. Do lekko osolonej wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy według opisu na opakowaniu. Odcedzamy. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy na mocnym ogniu przez  4-5 minut. Następnie dodajemy paprykę, dymkę, grzyby i smażymy na dość silnym ogniu mieszając przez 3-4 minuty. Gdy warzywa delikatnie zmiękną, do woka wlewamy bulion, sos sojowy, pokrojone w paski glony nori i chwilę gotujemy. Do gorącego bulionu dodajemy makaron i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.