Zupa ze świeżych szparagów
Składniki:
• Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
• wiązka białych szparagów
• woda - 0,75l
• sos sojowy - 1 łyżeczka
• śmietanka słodka 18% -100ml
• śmietana kwaśna 18% - 100ml
• masło - 1 łyżka
• mąka - 1 łyżeczka
• sól, cukier, biały pieprz do smaku
Wykonanie:
• Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
• Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały.
• Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
• Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
• Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.