Neapolitańskie przysmaki - bucatini z warzywami
Składniki dla 4 osób:
- 400g makaronu bucatini De Cecco,
- 3 młode małe cukinie - pokrojone w cieniutkie paseczki,
- zółta papryka - pokrojona w cieniutkie paseczki,
- bakłażan - pokrojony w kostkę,
- 1 cebula - drobno pokrojona,
- pół ząbku czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia,
- 30 g masła,
- garść listków bazylii,
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Zeszklij czosnek i cebulę na dużej patelni na oliwie z oliwek i maśle. Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając. Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min. Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią. Podawaj pokropione aromatyczną oliwą z oliwek.
Smacznego!