Przepis na chleb orkiszowy na Thermomix
Składniki:
- 600 g pszenicy orkiszowej
- 200 g gryki
- 40 g octu winnego
- 740 g wody
- 40 g drożdży
- 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych
- 2,5 łyżeczki soli
- pestki dyni
- sezam
- siemię lniane lub pestki słonecznika
Wykonanie:
1. Do naczynia miksującego wsypujemy ziarna orkiszu. Mielimy w dwóch porcjach po 300 g, 45 s./obr. 10, przekładamy do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wkładamy grykę, mielimy 30 s./obr. 10.
3. Dodajemy zmielony orkisz i pozostałe składniki, wyrabiamy 3 min./ / , w razie potrzeby pomagając sobie kopystką.
4. Ciasto przekładamy do podłużnej formy (30 cm) typu „keksówka” i wkładamy do zimnego piekarnika.
5. Pieczemy 75-80 min. w temperaturze 180˚C.