Gołąbki z kaszą jęczmienną i wegetariańskimi pulpetami
Składniki
- 200 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
- 1 główka kapusty
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 pęczki koperku
- 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym \"Weguś\"
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Z kapusty wyciąć głąb i ugotować kapustę aż będzie można z niej ściągać liście. W tym czasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulkę, czosnek i marchewkę. Poddusić aż warzywa będą miękkie. Pulpety pokroić w kostkę i dodać (bez sosu) do warzyw na patelni. Podsmażyć całość razem. Ugotowaną kaszę połączyć z zawartością patelni. Gdy farsz przestygnie dodać jajko oraz posiekany koperek. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładać na liście kapusty i zwijać formując gołąbki. Spód garnka o grubym dnie natłuścić olejem i wyłożyć liśćmi kapusty. Zwinięte gołąbki układać jeden obok drugiego.
Całość zalać sosem z pulpetów. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny, podlewając wodą.