Sos Myśliwski z Pieczonymi Ziemniakami

sos-mysliwski-z-pieczonymi-ziemniakami-1

Składniki dla 6 osób:
- 250 g mieszanych świeżych grzybów leśnych lub 250 g mrożonej mieszanki Grzybów leśnych Devaldano
- 150 g boczku
- 1/2 szklanki czerwonego wina (w wersji bezalkoholowej może to być bulion)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ogórki kiszone
- 3 stołowe łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka stołowa ostrej musztardy
- sól, pieprz do smaku


Przygotowanie
Ziemniaki umyć, bez obierania zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Jeśli przygotowujemy potrawę na łonie natury, ziemniaki można wrzucić do ogniska. W obu przypadkach powinny się piec około 20 minut.  W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, do którego po wytopieniu tłuszczu dodać należy posiekaną drobno cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucić do niej świeże grzyby leśne lub mrożoną mieszankę grzybów leśnych Devaldano, posolić i dusić do odparowania większej ilości wody. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz wino, doprawić musztardą, koncentratem pomidorowym i dusić do zgęstnienia sosu. Następnie (po ok. 10 minutach) dodać sól, pieprz, ewentualnie dwa ząbki czosnku. Po przygotowaniu sosu pieczone ziemniaki naciąć w połowie, nadziać sosem, a całość przystroić listkami zielonej pietruszki.

Takie danie będzie idealnym rozgrzewającym posiłkiem w domu, na przyjęciu, rodzinnym pikniku lub wieczorze przy ognisku. Aromatyczny sos myśliwski świetnie komponuje się także z ryżem, makaronem, no i oczywiście ze wszelkimi rodzajami mięs, szczególnie z dziczyzną. Relatywnie krótki czas przygotowania potrawy (ok. 30 minut), łatwość przyrządzania oraz niepowtarzalny smak sprawiają, że danie to ma dużą szansę stać się specjalnością niejednej pani (i pana) domu.