Nowojorskie śniadanie z Benedyktem
Benedykt dla początkujących
- 1 pszenna kajzerka
- 1 łyżeczka margaryny Śniadaniowa z Masłem
- 1 świeże jajko
- 2 łyżki octu (10%)
- 2 plasterki szynki wiejskiej lub parmeńskiej
- 1 łyżeczka majonezu lub 2 łyżki sosu holenderskiego
- listki bazylii do dekoracji
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Bułkę przekrój na pół. Dolną część podpiecz w tosterze lub na patelni, a następnie posmaruj margaryną Śniadaniową z Masłem.
2. Jajko rozbij i wylej do miseczki uważając, by nie uszkodzić żółtka.
3. Zagotuj 1 litr wody. Do wrzątku wlej 2 łyżki octu i zamieszaj energicznie rozetką, by powstał „wir”. W jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyjmij jajko z wody i osącz. Białko powinno być ścięte a żółtko nadal płynne.
4. Na bułce ułóż szynkę, jajko i polej majonezem lub sosem holenderskim. Kanapkę oprósz przyprawami i udekoruj listkami bazylii. Podawaj gdy jest ciepła.