Czekoladowe muffinki z jagodami goji, żurawiną i świeżą skórką pomarańczy z polewą z gorzkiej czekolady

czekoladowe-muffinki-z-jagodami-goji-zurawina-i-swieza-skorka-pomaranczy-z-polewa-z-gorzkiej-czekolady-1

SKŁADNIKI
Ciasto
•  60 g mąki pszennej
•  80 g gorzkiej czekolady
•  35 g cukru
•  75 g masła
•  2 jajka
•  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•  1 łyżka żurawiny
•  1 łyżka jagód goji
•  1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Polewa z gorzkiej czekolady
•  50 g gorzkiej czekolady
•  3 łyżki cukru pudru
•  1 łyżka masła
•  kilka żurawin, jagód goji oraz łyżeczka skórki pomarańczowej do dekoracji


Przygotowanie - Ciasto
Krok 1
W rondlu umieszczamy masło, cukier i czekoladę.
Krok 2
Rondel ustawiamy na niewielkim ogniu, mieszając doprowadzamy do połączenia składników
i zdejmujemy z palnika. (uwaga - masy nie wolno zagotować).
Krok 3
Tak przygotowaną masę przekładamy do misy robota kuchennego, w której będziemy mieszać składniki.
Krok 4
Do masy dodajemy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, chwilę miksujemy po czym dodajemy jajka i znowu chwilę miksujemy.
Krok 5
Na koniec, za pomocą łyżki dodajemy do masy przygotowaną żurawinę, jagody goji i skórkę
z pomarańczy. Do foremek nakładamy ciasto łyżką do ok 2/3 wysokości.
Krok 6
Tak przygotowane muffinki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C
i pieczemy ok. 20-25 minut.
Krok 7
Najlepiej po 20 minutach wyjąć jedną babeczkę i drewnianym patyczkiem sprawdzić czy muffin wewnątrz jest już suchy, jeśli tak to możemy całość wyjmować, jeśli nie, należy je jeszcze zostawić na ok. 5 min.
Krok 8
Po wyjęciu z piekarnika muffinki należy przestudzić.
Krok 9
Przestudzone muffiny polewamy polewą z gorzkiej czekolady, dekorujemy żurawiną, jagodami goji i skórką pomarańczową.

POLEWA
Krok 1
Gorzką czekoladę, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku.
Krok 2
Na małym ogniu podgrzewamy do momentu połączenia składników (uwaga by nie zagotować).