Doskonały smak makaronu zamknięty w Dużych Muszlach - Conchiglioni Rigati włoskiej firmy De Cecco
Mówiąc makaron, myślimy Włochy. I mamy całkowitą rację, gdyż śródziemnomorskie tereny Italii są głównym źródłem pochodzenia wszelkiego rodzaju past. Południowcy do tego stopnia uwielbiają ten z niezwykły specjał, że wytwarzają kilkaset rodzajów makaronu. Każdy z nich różni się swoim kształtem, wielkością i posiada specjalne przeznaczenie w kuchni. Tym razem włoska marka makaronów De Cecco pokazuje co kryje się za efektowną formą muszli Conchiglioni Rigati.
Najwyższa jakość
Wysokogatunkowa mąka i woda - czy to wystarczy by zrobić idealny w smaku, kształcie i konsystencji makaron? Otóż tak! Wie o tym doskonale jeden z najlepszych we Włoszech producentów makaronów De Cecco, zajmujących pierwsze miejsce w pod względem wartości w segmencie marek PREMIUM. Do wytwarzania produktów, takich jak Muszle – Conchiglioni Rigati, firma wykorzystuje najwyższej jakości mąkę z pszenicy durum, która jest znacznie bogatsza w proteiny, witaminy i związki mineralne niż zwykła mąka pszenna. Dodatkowo posiada ona spore ilości błonnika, który sprzyja utrzymaniu zdrowej diety, dzięki czemu makaron może być spożywany przez diabetyków. Atutem, którego z pewnością nie można odmówić makaronom De Cecco jest proces suszenia w niskich temperaturach. Pozwala to na zachowanie wartości odżywczych, nie powodując utraty aminokwasów, takich jak lizyna, która jest odpowiedzialna za lepsze przyswajanie białka w organizmie.
Niezwykła forma
Makaron Conchiglioni Rigati w kształcie dużych muszli posiada szerokie zastosowanie w daniach kuchni całego świata. Charakterystyczny szeroki środek, zwężenie ku górze oraz duże nacięcie pozwala bez trudu wypełnić makaron wszelkiego rodzaju nadzieniem: serowym, warzywnym, mięsnym, a także różnego rodzaju sosami. Muszle doskonale prezentują się faszerowane w postaci zimnych przekąsek oraz świetnie nadają się do zapiekania w piecu z dodatkiem beszamelu czy startego sera . Wszystkie formy muszli De Cecco zostały wykonane przy użyciu foremek z brązu, które tworzą charakterystyczną chropowatość na powierzchni i zwiększają wchłanialność sosów. Dzięki tej metodzie, po ugotowaniu makaron zachowuje również swoje smakowe i kolorystyczne walory.
Oryginalny kształt Conchiglioni Rigati marki De Cecco oraz tradycyjne procesy jego wytwarzania sprawiają, że makaron coraz częściej gości na polskich stołach, stając się nie tylko efektownym,
ale i niezwykle zdrowym specjałem.