Gęsta zupa z makaronem i pesto
Składniki na 4 osoby:
- 200 ml przecieru pomidorowego (passata) Valfrutta
- słoiczek sosu pesto z bazylią Grand\'Italia
- 100 g makaronu małe muszelki Arrighi
- 1 drobno posiekana cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 drobno posiekana marchewka
- 1 łodyga pokrojonego selera naciowego
- 100 g kawałeczków boczku
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- 2 ziemniaki
- 150 g białej fasoli z puszki
- 1 l bulionu wołowego
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 g zielonego groszku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler, boczek i duś razem ok 10 minut. Przełóż do garnka i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, passatę oraz bulion. Zagotuj razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjmij trochę ziemniaków i białej fasoli,
a resztę zupy zblenduj, aby była gęsta. Dodaj odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę.
Do zupy wrzuć również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotuj na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane łyżką pesto
z bazylią.