Grillowany filet z kaczki z zielonym purée i sosem czosnkowo – ziołowym
Składniki:
- 4 piersi kaczki ze skórą
- sól, pieprz do smaku
- sos czosnkowo – ziołowy Tarsmak
- 600 g ziemniaków
- 150 g mrożonego szpinaku purée
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- sól (do osolenia ziemniaków)
Wykonanie:
Skórę na piersiach z kaczki naciąć w kratkę, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą. Pod koniec smażenia zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i poddusić na małym ogniu ok. 8-10 minut.
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, rozmrożony szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak „puści wodę”, należy ją odlać. Wszystko dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Gotowe piersi z kaczki pokroić w dwucentymetrowe plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak. Podawać z zielonym puree.