Wigilijne smaki świata
Polska Wigilia to smak i zapach karpia, pierogów, czerwonego barszczu z uszkami i makowca. Święta Bożego Narodzenia są jednak w różnych miejscach świata celebrowane zupełnie innymi przysmakami. Poznaj pięć bożonarodzeniowych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla naszych europejskich sąsiadów, które z powodzeniem możesz przyrządzić we własnej kuchni.
Włoskie specjały
We Włoszech podczas Świąt jada się tradycyjne dla tego kraju potrawy. Lasagne z różnymi rodzajami sera i mięsem wieprzowym. Jako danie główne Włosi zawsze podają pieczone mięso. Bardzo popularnym świątecznym ciastem jest Pandoro. To drożdżowa maślana babka, która kształtem przypomina gwiazdę, dlatego do jej wypieku Włosi używają specjalnej formy.
Brytyjska klasyka
Na angielskich stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia króluje indyk nadziewany warzywami. To główne danie, którym zajadają się mieszkańcy tej części Wielkiej Brytanii. Natomiast pudding, polewany budyniem albo brandy, to flagowy deser, który zawsze gości na świątecznej kolacji. Alkohol, który znajduje się puddingu, jest zazwyczaj podpalany, w myśl zasady, że ogień odstraszy nieszczęście Tradycja nakazuje, iż pudding powinien być wykonany z trzynastu składników. Ma on symbolizować Jezusa Chrystusa i dwunastu apostołów.
Rybna Dania
Chociaż tradycyjnego dla Polaków karpia nie znajdziemy w duńskim świątecznym menu, ilość rybnych potraw i tak jest tutaj bardzo pokaźna. Podczas Bożego Narodzenia Duńczycy zajadają się łososiem, śledziem przygotowywanym na różne sposoby, filetami z gładzicy, a także owocami morza: krewetkami, homarami i krabami. Obowiązkową pozycją tego wieczoru jest również pieczona kaczka. Po kolacji podaje się deser – ryż z sosem czereśniowym, z ukrytym w środku migdałem. Ten, kto go znajdzie, otrzymuje drobny upominek. Taki przysmak przyrządza się ze specjalnego ryżu o małych ziarenkach - „grød ris”, ale jeśli nie mamy takiego pod ręką, spokojnie możemy użyć zwykłego.
Francja-elegancja
Ostrygi, gęsia lub kacza wątróbka, wędzony łosoś czy indyk nadziewany kasztanami. Tych wykwintnych potraw w Święta próbuje każdy rodowity Francuz. Na deser zwykle podaje się świąteczne ciasto: bûche de Noël, które kształtem i fakturą przypominać ma… polano drewna. Bûche de Noël przygotowuje się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego. Aby jego spód się nie przypalił, koniecznie połóżmy nasze ciasto na papierze do wypieków (wygodny w użyciu papier, w przygotowanych już arkuszach, posiada w swojej ofercie marka Jan Niezbędny).
Stół zastawiony po hiszpańsku
Hiszpańską Wigilię rozpoczynają przystawki. Na stole pojawia się mnóstwo wędlin, m.in. suszona szynka jamon, a także pasztety i owoce morza. Zaraz później Hiszpanie jedzą zupę, która w smaku i sposobie przygotowania przypomina polski rosół. Dania główne to natomiast ryby i mięso – najczęściej jagnięcina albo potrawy z królika, które chętnie popija się winem. Na deser mieszkańcy Hiszpanii podają przysmak z chałwy zawinięty w opłatek oraz posypany bakaliami.