Trufle z białej czekolady z migdałami

trufle-z-bialej-czekolady-z-migdalami-1

Składniki:
- 250 g białej czekolady
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4szklanki migdałów Bakalland
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland


Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kosteczki i umieszczamy w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietaną kremówką i rumem. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi. Masę przelewamy do 2 małych miseczek i schładzamy w lodówce przez 4 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować. Łyżeczką nabieramy masę i lepimy z niej małe kuleczki. Obtaczamy czekoladki w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych oraz posiekanych migdałach. Całość układamy w małych papilotkach. Wstawiamy do lodówki do czasu ich podania.