Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi

sledz-korzenny-z-rodzynkami-sultanskimi-1

Składniki:
- 400 g  solonych filetów śledziowych
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3/4 szklanki oleju
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland
- 2-3 łyżki śliwek suszonych Bakalland
- 2 łyżki płatków migdałowych Bakalland
- liść laurowy
- 2 gwiazdki anyżu
- 5 goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu


Przygotowanie:
Śledzie odmocz, wypłucz i pokrój na kawałki. Wymieszaj musztardę z miodem, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki oleju. Na suchą patelnię włóż przyprawy: liść laurowy, anyż, goździki i praż przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodaj zmielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, pieprz oraz kardamon. Mieszaj wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale się nie przypalą. Przełóż wszystko do zalewy i wymieszaj.
Śledzie ułóż w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulką i rodzynkami. Wstaw do lodówki na ok. 1 - 2 dni.