Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, imbirem, świeżą kolendrą i krewetką

zupa-dyniowa-z-mlekiem-kokosowym-imbirem-swieza-kolendra-i-krewetka-1

SKŁADNIKI
- 60 dkg obranej dyni
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1 mała papryczka chilli
- imbir, kawałek ok 2 cm.
- 300 ml wody
- świeża kolendra: częsć do zupy, część do dekoracji
- sól i pieprz do smaku


Krewetki - przygotowanie
- 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 mały ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE
Krok 1
Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy.
Krok 2
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy.
Krok 3
Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min.
Krok 4
Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobono posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2-3 minut z każdej strony.
Krok 5
Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.