Przepis na lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, jabłuszkami kaparowymi i płatkami czosnku
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti bezglutenowego 3Pauly
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku ( jeden do sosu a drugi do starcia na płatki i posypania gotowego dania )
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml passaty pomidorowej
- 6 jabłuszek kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt do ozdoby )
- Suszona lub świeża bazylia - pół łyżeczki
- Suszony lub świeży majeranek - łyżeczka
- parmezan do posypania
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w plasterki Jabłuszka kaparowe oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać zioła i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Bezglutenowy makaron 3pauly ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pozostały ząbek czosnku zetrzeć na szatkownicy w cieniutkie płatki. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć parmezanem i kilkoma płatkami czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!