Pizza z serem Podlaskim MSM Mońki, pieczarkami i świeżymi pomidorami
Składniki na ciasto:
• 1 kg mąki
• 30 g drożdży
• 0,6 l letniej wody
• olej, szczypta cukru
• 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
• 300 g pomidorów krojonych pelati
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżeczka cukru
• sól, pieprz do smaku
Farsz pizzy:
• 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
• 250 g świeżych pieczarek
• 2 garście oliwek
• 2 świeże pomidory
• oregano, listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 min., żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać startym serem, ułożyć pokrojone w cząstki pomidory i plasterki pieczarek, a oliwki w całości. Posypać oregano i upiec w temp. 280-330°C. Po upieczeniu udekorować listkami mięty.