Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą
Składniki dla 4 porcji:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 8-10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli)
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z olejem, 5 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli), pieprzem i curry. Kurczaka podsmażyć
w powlekanej patelni. Mozzarellę po odsączeniu pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory przyprawić 1-2 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego (lub sosu sojowego „less salt“), pieprzem
i cukrem. Ciasto na pizzę rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Kawałki kurczaka i cebulę ułożyć na pokrytym sosem cieście. Obłożyć plastrami mozzarelli, posypać parmezanem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C (piekarnik gazowy poziom 4, piekarnik
z termoobiegiem 180°C) i piec w podanej temperaturze ok. 20-25 minut na złoty kolor. Rukolę umyć, oczyścić, poszarpać na mniejsze kawałki, ułożyć na pizzy, skropić resztą naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu sojowego „less salt“) i kremem balsamicznym. Pizza jest gotowa do podania.
Wskazówka: Możesz też przygotować własne ciasto na pizzę. Jeśli zastąpisz ok. 50 ml płynu w cieście naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman (lub sosem sojowym „less salt“), ciasto będzie bardzo aromatyczne.
Vano Makhniashvili, z firmy Marani 1915 rekomenduje do takiej pizzy wino o nienachalnym aromacie. Można wypróbować np. Marani Kondoli Rkatsiteli, które świetnie komponuje się ze słonymi serami i sosem sojowym. Pozostawia także posmak pieczonego chleba, co dodatkowo podbija smak pizzy.