Sałatka z kokardkami
Składniki na 4 porcje:
• 350 g makaronu kokardki Arrighi
• 250 g pomidorków cherry
• czerowna papryka
• garść świeżej bazylii
• 2 słoki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160 g
• 40 g czarnych oliwek Serpis
• 200 g mozzarelli
• oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i zahartuj zimną wodą i ponownie dokładnie odcedź. Pokrój pomidorki w ćwiartki, oliwki w plasterki, mozzarellę w kosteczkę, a tuńczyka odcedź i połącz wszystkie te składniki w dużej misce doprawiając oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Wymieszaj z zimnym makaronem. Podawaj jako sałatkę.