Szaszłyki z figami, polędwiczką w rozmarynie i szynką serrano
Składniki, 5 szaszłyków, 2 porcje:
• 5 świeżych fig
• około 250 g - 300 g polędwiczki wieprzowej
• sól i pieprz
• 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 100ml żołądkowej gorzkiej z figą
• 1/2 łyżki soku z cytryny
• 100 g szynki suszonej (np. serrano)
Do podania:
• świeża mięta
• 100 g sera feta
• gęsty dressing balsamiczno-miodowy (4 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz 1,5 łyżki oliwy extra vergine 2 łyżki miodu - wszystko wymieszać w miseczce)
Przygotowanie:
Figi pokroić w grubee plastry. Polędwiczkę pokroić w niedużą kostkę, zamoczyć na 2 godziny w żoładkowej z figą, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, odłożyć.
Kawałki polędwiczki i fig nadziewać na patyczki przeplatając paskami szynki.
Grillować na grillu ogrodowym, na patelni grillowej lub piec w piekarniku (200 stopni, około 12-15 minut). Polędwiczka piecze się dość szybko. Podawać na dużej ilości mięty z dodatkiem pokruszonego sera feta i gęstego dressingu.