Czatni z sezamowym łososiem i ostrym sosem

czatni-z-sezamowym-lososiem-i-ostrym-sosem-1

Składniki:
•    4 filety z łososia
•    4 duże kawałki folii aluminiowej
•    4 cebule dymki pokrojone w słupki
•    12 łyżek stołowych sosu sojowego Kikkoman

Sos:
•    100 gram ziaren sezamu
•    1 łyżka stołowa pasty wasabi (opcjonalnie można użyć chrzanu lub musztardy angielskiej)
•    1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki


Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 180C. Aby przygotować sos, należy zmieszać wszystkie składniki w misce. Każdy filet ułożyć osobno na folii aluminiowej. Folię zagiąć w taki sposób, aby utworzyła ścianki dookoła filetu. Rozprowadzić sos po filetach i rozrzucić kawałki cebuli dymki. Każdą porcję polać 3 łyżkami sosu sojowego Kikkoman i upewnić się, że ścianki szczelnie otaczają filet. Przed włożeniem do piekarnika złożyć folię i stworzyć zamkniętą kieszonkę. Piec przez 12 do 15 minut. Ostrożnie otworzyć kieszonki, pozwolić żeby wnętrze swobodnie odparowało. Podawać ze wszystkimi pieczonymi składnikami z kieszonki.