Szarlotka z migdałami
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłkowe nadzienie:
- 2 kg szarych renet
- pół szklanki cukru trzcinowego
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne plasterki. Przełóż je na patelnię i delikatnie podgrzewaj, aby zmiękły. Wsyp cukier, płatki migdałowe, cynamon i imbir. Przesmażone jabłka odstaw do wystudzenia.
2. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę Palma z Murzynkiem, jaja, żółtka i cukier. Szybko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie równe części.
3. Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę posmarowaną margaryną. Wyłóż jabłkowe nadzienie i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego to temperatury 180˚C. Piecz przez godzinę.
4. Ostudzoną szarlotkę podawaj oprószoną cukrem pudrem. Doskonale komponuje się z lodami waniliowymi, posypanymi płatkami migdałów.