Makaron papardelle w kremowym sosie z sera pleśniowego ze szparagami i grillowaną piersią z Kurczaka Zagrodowego

makaron-papardelle-w-kremowym-sosie-z-sera-plesniowego-ze-szparagami-i-grillowana-piersia-z-kurczaka-zagrodowego-1

Lista składników:
- 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego zamarynowane w oliwie czosnku tymianku soli oraz pieprzu
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka posiekanych kaparów z zalewy octowej
- 1 łyżka uprażonych orzeszków Pini
- 100 g sera pleśniowego
- 100 ml białego wytrawnego wina

- 2 ząbki czosnku
- 200 g makaronu papardelle
- 200 ml śmietany 36%
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g sera parmezan w płatkach
- garść posiekanych pomidorów suszonych
- gałka muszkatołowa
- pęczek zielonych szparagów
- pieprz biały mielony, sól


Sposób przygotowania:
Przygotować szparagi: odciąć ich łykowate końcówki, a następnie ugotować krótko we wrzącej, osolonej i pocukrzonej wodzie. Następnie szybko wystudzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem, wlać wino i dodać ser pleśniowy. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, wlać śmietanę i cały czas mieszając gotować aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie dodać pomidory suszone, orzeszki pini oraz kapary i doprawić sos do smaku. Do sosu dodać przygotowany wcześniej makaron oraz szparagi i delikatnie wymieszać. Zamarynowane piersi z Kurczaka Zagrodowego grillować bądź usmażyć na patelni grillowej około 5 minut z każdej strony. Makaron w sosie z sera pleśniowego ze szparagami ułożyć na talerzu, na nim ciepłą pierś z Kurczaka Zagrodowego pokrojoną w plastry a całość posypać płatkami sera parmezan.